Vraag het aan een burlesque danser(es) en ze zullen het je zeggen: burlesque gaat veel verder dan glitters en pluimen.
Burlesque is een ode aan vrouwelijke sensualiteit en kent een lange historie!
Over Burlesque
In Europa was burlesque eerst enkel gekend als een theatraal stuk of parodie. Tot Lydia Thompson, samen met haar groep ‘The Britisch Blondes’ naar Amerika ging en een heel andere betekenis aan Burlesque gaf.
Dat is hoe wij burlesque nu vooral kennen:
Een sensuele theatrale dans, met humor en een vleugje glamour.
Lydia Thompson gebruikte haar shows ook om politieke kwesties aan te kaarten en vrouwen aan te moedigen om meer van zich te laten horen.
Voor mij, en veel andere Burlesque danseressen is burlesque daarom veel meer dan een sensuele dans. Het is een unieke feministische stroming.
Burlesque and female empowerment
Mae West is ook een naam dat niet mag ontbreken wanneer je over burlesque en ‘female empowerment’ praat.
Haar burlesque shows waarin ze duidelijk maakte dat ze genoot van seks en mannen op hun plaats zette, werd haar niet in dank afgenomen.
Haar eerste burlesque show ‘Sex’ was een gigantisch succes, maar ze moest er wel 10 dagen voor in de gevangenis doorbrengen!
Ze was ver op haar tijd vooruit en maakte na de show ‘Sex’, de show ‘The Drag’, over homoseksualiteit.
Iets wat er in 1927 voor zorgde dat de show verboden werd op Broadway.
Burlesque en striptease
Geleidelijk kwam er steeds meer striptease voor in burlesque acts, en in 1937 verbood de burgemeester van New York burlesque.
Bekende burlesque danseressen zoals Gypsy Rose Lee en Sally Rand startten rond 1945 hun eigen Burlesque show tours, of ‘Girls shows’, zoals ze toen genoemd werden.
In 1960 veranderde het nog eens voor de Burlesque artiesten, toen de Go-go clubs populair werden: clubs waar dames op podia en in kooien dansten.
Hoewel de danseressen niet stripten, waren deze clubs de voorloper van moderne stripclubs, en al snel ontwikkelden de go-go clubs zich tot ‘gentlemens clubs’.
Bye bye burlesque…
Burlesque verdween langzaam maar zeker uit beeld en tegen 1980 was er niets van humor, satire of female empowerment meer terug te zien in deze nieuwe clubs.
Gelukkig waren er genoeg vrouwen (en mannen) die hier verandering in wilden brengen en vanaf 1990 maakte Burlesque langzaam maar zeker haar comeback.
Ook al noemde men het toen ‘creative striptease’, ‘performance art’ of zelfs ‘female to female drag”, omdat men ‘vergeten’ was dat dit Burlesque was. Inmiddels dacht men bij Burlesque namelijk gewoon aan Striptease.
Bekende burlesque danseressen die burlesque deden voordat ze wisten dat burlesque was, waren bijvoorbeeld Miss Indigo Blue, Bambi the Mermaid en BOB. (ook ikzelf deed wat ik ‘soulfull striptease’ noemde, tot iemand me zei dat het Burlesque was!)
Burlesque vergroot je zelfvertrouwen
Fast forward naar 2022 is burlesque gekend bij een groot publiek én is het voor veel vrouwen (en mannen) weer een ’empowering’ vorm van sensuele dans, mét humor.
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat burlesque een grote boost is voor je zelfvertrouwen. En elke dame/heer die burlesque danst zal dat beamen.
Vrouwen burlesque leren is daarom onze grote passie bij Kama Burlesque.
Dat vrouwen blij en met een ‘rechtere rug’ de zaal weer verlaten, DAT is altijd ons doel :-)
Veel liefs,
Eliza Kama.
P.s Wil je zelf burlesque leren?
Bekijk dan onze burlesque workshop!