Wat is het verschil tussen burlesque dansen en striptease?

Je bekijkt nu Wat is het verschil tussen burlesque dansen en striptease?

Wat is het verschil tussen burlesque dansen en striptease?

Het verschil tussen burlesque en striptease dansen

 

Burlesque en striptease behoren tot dezelfde familie (sensuele dans), maar er is wel degelijk een verschil tussen burlesque dansen en striptease dansen. In deze blog zet ik ze voor je op een rijtje.


Burlesque betekent grap

Burlesque komt van het Italiaanse woord ‘burla’ wat letterlijk ‘grap’ betekent.

Een vleugje humor en (zelf)spot is onmisbaar in burlesque dansen. Ook vertelt de burlesque danseres vaak een (empowering) verhaal met haar act. In striptease dansen zie je dit minder.


Een burlesque danseres gaat nooit volledig naakt

In beide stijlen ligt de focus op het ‘teasen’ in plaats van het strippen, maar in burlesque stript de danseres nooit volledig naakt. Het meest bloot dat zij gaat is tot een C-string en pasties  (tepelhoedjes/ tepelkwastjes). Er zijn ook veel burlesque danseressen die veel minder strippen en hun panty of (underbust)korset aanhouden. In striptease eindigt de danseres wel volledig naakt.


Publiek vs private

Burlesque is een podiumdans. Striptease is een private dance. Hoewel er soms een publiek aanwezig is, (bijvoorbeeld op de eroticabeurs) of op een vrijgezellenfeest, is striptease een dans dat één op één wordt gedaan. Dit wil zeggen dat de stripteaser danst voor één persoon. Wil jij een sensuele dans doen voor je partner dan is dit dus meer striptease dan burlesque.

Burlesque is een dans voor op een podium en is gericht op een publiek in plaats van op één persoon. Een burlesque danseres gaat onder veel applaus langzaam uit de kleren. Wordt er niet luid en enthousiast genoeg geklapt? Dan kan het zijn dat de burlesque danseres niets meer uitdoet!


To lapdance or not to lapdance

Dit sluit aan bij mijn vorige punt: in burlesque danst de dame op een podium dus is er geen fysiek contact met het publiek. In striptease is er vrijwel altijd WEL fysiek contact in de vorm van een lapdance.

Natuurlijk is niets zo zwart/wit en zijn er altijd uitzonderingen.

Mijn burlesque bar in Antwerpen was hier een voorbeeld van: hoewel de danseressen op het podium dansten kwamen zij ook vaak van het podium. Zij liepen dan door het publiek en betrokken hun op een interactieve manier bij hun burlesque show. Zo werd er geregeld iemand uit het publiek op het podium gehaald of moest iemand  ‘helpen’ met bijvoorbeeld het uit doen van een handschoen. Van full on lapdances is er in burlesque echter nooit sprake.

(OHHHH wat ik mis ik de burlesque bar! *pinkttraanweg)


Wat draag je op je geboortekostuum?

Kleding en accessoires spelen een erg grote rol in burlesque én striptease. Stripteasen is immers de enige dansstijl waarbij de danseres al dansend uit de kleren gaat!

De kleding is dan ook specifiek gemaakt/ gekozen met twee doelen in gedachten:

  • het moet flatterend ogen (on stage)
  • het moet flatterend weer uit kunnen

Het verschil tussen burlesque en striptease is dat burlesque kleding / kostuums over het algemeen veel meer glamour bevatten. Een ‘classic burlesque’ kostuum is een korset, bump and grind rok, paillettenjurk, lange operahandschoenen, een verenboa en juwelen.

Ook de tepelkwastjes zijn van oorspong bekend als burlesque accessoire.

Doe er nog een grote dosis glitter en rhinestones bovenop et voila: It’s burlesque ; -)

De kostuums in striptease vallen onder de noemer ‘dress up costumes’. Het kostuum helpt je om helemaal in een rol (alter ego?) te kruipen. Populaire stripease kostuums zijn bijvoorbeeld: zuster, playboy bunny, kamermeisje, cowgirl, schoolmeisje of schooljuf, politieagente of brandweervrouw. Lekker cliché en een tikkeltje seksistisch dus ik ben blij dat ik hier de laatste jaren een verandering in zie. Zo zag ik op de laatste eroticabeurs waar ik zelf ook optrad veel creatievere kostuums. Zo was er een dame die opkwam als oma en een ander trad op als catwoman.


De muziek maakt het af

Zonder de juiste muziek is je act natuurlijk niet compleet. In striptease dans je vooral op moderne muziek. Klassieke striptease nummers zijn bijvoorbeeld ‘black velvet’ en ‘you can leave your head on’.

In burlesque danst men meestal op ‘vintage’ muziek. Soms is er zelfs een live band aanwezig. Eén van de meest bekende burlesque classics is Harlem Nocturne.

Benieuwd naar meer burlesque muziek?

Ik maakte een zalige playlist op Spotify voor je genaamd ‘burlesque songs’, vol burlesque nummers!


Geen vooroordelen please

Helaas hoor ik vaak dat mensen het verschil tussen burlesque en striptease benoemen als klassevol (burlesque) en ordinair/ niet klassevol (striptease). Dit is in mijn ogen grote onzin. Waarom zou het meer klassevol zijn om uit een pailettenkleed te strippen dan uit een cowgirl kostuum? ? Never judge a book buy it’s cover.

Of in dit geval: don’t judge a sensual dancer by her outfit and dancestyle.

Er zijn meer gelijkenissen dan verschillen tussen burlesque en striptease.

Beide draaien om teasen, sensueel dansen en strippen. Burlesque en striptease zijn van dezelfde sensuele dansfamilie. Ze zijn misschien geen tweeling, maar zeker nichtjes ;-)


Wil je meer weten over burlesque? Lees dan ook zeker even deze blog.

Wil je zelf een mooie striptease dans doenIn deze blog geef ik vijf onmisbare tips.


Veel liefs,

Eliza Kama


P.s Bij Kama kun je een geweldige burlesque of striptease workshop boeken.

Via kamaworld.be/workshops vind vind je alle informatie. 

Het is een zeer leuke activiteit als vrijgezellenfeest, vriendinnendag of voor een verjaardag!

Eliza Kama

Eliza Kama is de eigenaresse van KAMA . Ze is een burlesque danseres en lerares en daarnaast is zij ook vrouwencoach en spreker. (elizevdplas.com)

Geef een antwoord