De vijf empowering elementen van Burlesque

Je bekijkt nu De vijf empowering elementen van Burlesque

De vijf empowering elementen van Burlesque

Empowerment, Entertainment & Education
 

Mijn kernwaarden en doelen van Kama zijn sinds 2013: (sensual) ‘Empowerment, Entertainment & Education’.
Ik schrijf dit in het Engels omdat Empowerment zich niet zo goed laat vertalen naar het Nederlands. (and Im a sucker for alliteraties) Empowerment betekent ‘iemand in zijn/haar kracht zetten/ tot iets in staat stellen’. Als jij je empowered voelt, voel je je zelfverzekerd en heb je een positief zelfbeeld. Hierdoor kun jij keuzes maken die het beste zijn voor jou en gemakkelijk je grenzen aangeven.  
Burlesque als empowerment
  Nu the million dollar question: Waarom zou een striptease dans als burlesque empowering zijn? Mensen denken bij striptease juist vaak aan het tegenovergestelde... Uit eigen ervaring weet ik dat burlesque en striptease wel degelijk empowering zijn. Sensuele dans heeft ervoor gezorgd dat ik van mijn lichaam houd en mijn zelfvertrouwen een grote boost gegeven. Maar hoe komt dit?   Vijf empowering Burlesque elementen   Burlesque gaat veel verder dan een striptease dans. Ik onderscheid 5 Burlesque elementen, die Burlesque als GEHEEL enorm empowering maken:   1.    Humor 2.    Dans en poses 3.    Sensualiteit en vrouwelijkheid 4.    Glamour en show 5.    Striptease   Hieronder zal ik de eerste 4 elementen bespreken. De laatste, striptease, zal ik volgende week een apart blog artikel over schrijven.  
Doe af en toe gek. Of je wordt gek.
  Wist je dat Burlesque van het Italiaanse woord ‘burla’ komt, wat zoveel betekent als ‘met een grap’? Burlesque leert vrouwen dat je niet altijd zo serieus hoeft te zijn en dat fouten maken erbij hoort. Als je valt, roep je gewoon “oeps!” en je staat lachend weer op. Het leert je speels zijn, loslaten, ‘gek’ te doen…. Jezelf zijn. Ongeacht wat een ander daarvan denkt.   Een beetje zelfspot maakt je krachtig en humor zorgt ervoor dat je kunt ontspannen. Hierdoor is jouw sensualiteit ook makkelijker te vangen.

Dans & poses
  Dans is een onmisbaar element in sensuele empowerment, want het brengt je terug naar jezelf. Veel vrouwen zitten teveel ‘in hun hoofd’ en dans zorgt ervoor dat je gemakkelijk ‘in je lichaam’ kunt keren.   Soms kun je je emoties niet uiten door te praten, simpelweg omdat je de woorden niet kunt vinden om je gevoelens te beschrijven. Dans is een expressie van je emoties zonder een woord te hoeven zeggen. Bovendien is dans en beweging ook nog eens ontzettend gezond voor je en brengt dans je in contact met je eigen lichaam.   De poses vermeld ik apart omdat in het poseren ook veel empowerment waarde schuilt. In de cursussen maak ik onderscheid tussen sensual poses (yin) en power poses (yang). Deze laatste poses laten je zelfverzekerder voelen. (dit is wetenschappelijk bewezen!) De sensuele poses zorgen ervoor dat je ontspant en in je vrouwelijkheid kunt gaan.  

Sensualiteit en vrouwelijkheid
  Burlesque is niet zomaar een dansstijl. Het is een sensuele dans. Sensualiteit is een vrouwelijke (yin) energie die ons allemaal huist. Veel vrouwen die naar mijn cursussen komen hebben deze energie echter ver weggestopt.. Ze zitten volledig vast in hun mannelijke energie.   Ik help hen om de sensuele, vrouwelijke energie in zichzelf terug naar boven te halen. Want wanneer je kunt dansen (én leven) vanuit je sensuele vrouwelijkheid, zul je meer levenslust, passie, genot en plezier ervaren. Je sprankelt! En dat gun ik elke vrouw.
 

Glamour & show
  Ken je het verschrikkelijke gezegde ‘Doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’? In burlesque geldt tegenovergestelde. Hoe meer show, hoe opvallender,…. hoe beter! 1 veer op je kont? Nee joh, pak er 50! En we weten allemaal: there is no such thing as too much glitter.   Wat een verademing was dat voor mij. Burlesque leert vrouwen dat ze niet ‘te veel’ zijn. Je bent niet ‘te luid’, ‘ te opvallend’, ‘te aanwezig’.. je bent TE GEK en dat mag gevierd worden.  
Heb jij het empowering effect van Burlesque ook al ervaren?
 

 

Empowering groetjes, Eliza Kama Ps. Via deze link vind je meer informatie over onze burlesque workshops.
Geniet samen met je vriendinnen van deze unieke dans!

 

Eliza Kama

Eliza Kama is de eigenaresse van KAMA . Ze is een burlesque danseres en lerares en daarnaast is zij ook vrouwencoach en spreker. (elizevdplas.com)

Geef een antwoord